FOTECO je švajcarska firma poznata po svojim vrlo kvalitetnim proizvodima za sito štampu. U svom asortimanu imaju hemijska sredstva za obradu sita i šablona, emulzije i kapilarne filmove za sve moguće primene u sito štampi. Svoju ponudu su zaokružili protrebnim priborom za rad u sito štampi. Još od februara 1999. godine ŠEVA je uvoznik i distributer svih FOTECO proizvoda.

Pregled FOTECO hemijskih proizvoda
HEMIJSKA SREDSTVA ZA PRIPREMU SVILE:
ODMAŠĆIVAČI

Odmašćivač je rastvor koji eliminiše mrlje, prašinu, masnoću sa svih vrsta sito svile. Odmašćivanje svile je prvi korak pre nanošenja emulzije na novu, ili korišćenu svilu.

FOTECHEM 2033

Ovo je ekonomični blago alkalni koncentrat. Služi za pravljenje radnog rastvora odmašćivača kod vas, na licu mesta. Radni rastvor se pravi mešanjem 1 dela koncentrata 2033 sa oko 10 delova vode. Sam štampar određuje koncetraciju radnog rastvora, prema svojim potrebama.

 

FOTECHEM 2003

Ovo je radni rastvor standardne koncentracije (1+10 delova), već napravljen, spreman za upotrebu. Koristi se na novim, ili već korišćenim sitima. Jako pomaže skidaču emulzije posle pranja ostataka boje razređivačem. Prvo pokvasite sito, pa pomoću četke, ili sunđera nanesite odmašćivač na obe strane sita. Lagano istrljajte i ostavite da deluje par minuta. Obilno isperite tekućom vodom, bilo toplom, bilo hladnom.

 

FOTECHEM 2033 S

Super koncetrat koji slabo peni - rastvara se vodom (1 deo koncetrata + 50 delova vode). Koristi se samo za upotrebu u automatima za pranje sita.

ABRAZIV + ODMAŠĆIVAČ
FOTECHEM 2023

Ovo je kombinovani abraziv i odmašćivač. Koristi se za hrapavljenje novog sita, bilo najlonskog, bilo poliesterskog. Tako se mehanički poboljšava prijanjanje emulzije, a naročito kapilarnog filma na situ. Ovaj abraziv može se upotrebiti i kao krajnje, mehaničko sredstvo za čišćenje duhova sa svile. Posle korišćenja ovog gela nije potrebno dodatno odmašćivati sito. Pomoću četke, ili sunđera nanesite gel na obe strane sita. Lagano istrljajte i obilno isperite tekućom vodom.

PRIPREMA SVILE ZA KAPILARNI FILM
FOTECHEM 2025

Ovaj gel nanet i blago utrljan na površinu sita uklanja površinski napon vode i omogućava formiranje ravnomernog sloja vode na situ. To je prvi i vrlo važan korak za sigurno nanošenje svih kapilarnih filmova na sito.

Pogledajte film Odmašćivanje svile i priprema svile sa FOTECO proizvodima:

HEMIJSKA SREDSTVA ZA DOTERIVANJE GOTOVOG ŠABLONA
FILER - PUNILAC SITA
FOTECHEM 2061

Svi punioci sita se koriste da pokriju otvorene površine na šablonu, ili za retuširanje. Nanose se špahtlom, ili četkicom. Normalno se suše. Nisu zapaljivi. Sa sita ispiraju se pomoću vode. Razlikuju se međusobno po boji (zbog kontrasta) i po gustini. Po potrebi gusti punioci mogu da se razrede vodom.

Pogledajte film Doterivanje šablona pomoću 2060/2010/2070 i Speed trakom:

HEMIJSKI OTVRDNJIVAČ
FOTECHEM 2100, 2110 i 2113

Hemijska sredstva koja, kada se premažu preko otvorenog i osušenog sita, čine da šablon postane trajan. Tada se emulzija više ne može skinuti sa sita. Najčešće se koristi za rad sa tekstilnim bojama u ogromnim serijama.

Pogledajte film Otvrdnjavanje šablona pomoću FOTECHEM 2100-2130-2110-2112-2154:

ČISTAČI EMULZIJE

Posle uklanjanja boje sa šablona sledi čišćenje / uklanjanje emulzije. Da bi hemijska sredstva za skidanje emulzije brže i efikasnije delovala, neophodno je pokupiti boju i oprati sito odgovarajućim rastvaračem. Radi bržeg delovanja hemikalija, dobro je odmastiti sito pre nanošenja ovih sredstava.

FOTECHEM 2005

Koncentrovana pasta , spremna za upotrebu. Skida sve emulzije i kapilarne filmove sa sita, a naročito one emulzije koje snažno prijanjaju na sito (emulzije za rad sa vodenim bojama i emulzije namenjene za velike tiraže). Vrlo je praktična za primenu na velikim sitima, jer se ne razliva.

Tehničko uputstvo

FOTECHEM 2044

Koncentrovani prah – 100 grama praha se rastvara u 5 – 15 litara vode. Dobijeni rastvor efikasno skida sve emulzije i kapilarne emulzije sa sita.

Tehničko uputstvo

FOTECHEM 2048

Super koncentrovana tečnost. Razblažuje se sa vodom u srazmeri: 1l koncentrata + 30 litara vode. Dobijeni rastvor efikasno skida sve emulzije i kapilarne emulzije sa sita.

Tehničko uputstvo

Pogledajte film Uklanjanje emulzije sa debelog šablona pomoću FOTECHEM 2044,2040,2042,2005:

ČIŠĆENJE OSTATAKA BOJE I EMULZIJE (DUHOVI)
FOTECHEM 2080 u kombinaciji sa FOTECHEM 2085

Visoko alkalna pasta za čišćenje. Za najbolji efekat koristiti je u kombinaciji sa tečnim regeneratorom FOTECHEM 2085 (mešavina sporo isparljivih rastvarača). Kada se primene zajedno pasta 2080 i regenerator 2085, na situ stvara smešu koja efikasno uklanja sve uporne ostatke emulzije, boja i duhove.

Tehničko uputstvo

GEL FOTECHEM 2089

Gel regenerator je već napravljena mešavina baze i alkohola. Na sito se nanosi pomoću kadice za nanošenje emulzije. Ne trlja se, već se samo ispere mlazom vode visokog pritiska. Efikasno odstranjuje ostatke boje i emulzije sa sita.

Tehničko uputstvo

Pogledajte film Uklanjanje duhova pomoću FOTECHEM 2080 + 2085 i 2089:

Clean MiX

kombinovani preparat za potpuno čišćenje sita u jednom prolazu. Efikasno čisti sito u jednom prolazu od ostataka boje, emulzije i duhova. Istovremeno odmašćuje svilu.

CLEAN MiX Classic - Tehničko uputstvo      CLEAN MiX Nova formula - Tehničko uputstvo

BOLJE JE SPREČITI NEGO LEČITI
FOTECHEM 2090

Za štampare koji rade sa bojama na bazi rastvarača Foteco je napravio specijalni čistač FOTECHEM 2090. Sprečava stvaranja duhova, ne napada emulziju, bez mirisa je i praktično neisparljiv u radu. Vrlo je ekonomičan i jednostavan za primenu. Zdravstveno je bezbedan. Posle korišćenja ovog čistača neće vas boleti glava, niti se videti ostaci boje. Koristi se pre završnog uklanjanja emulzije, ili prilikom pravljenja pauza u radu

Tehničko uputstvo

Pogledajte film Čišćenje šablona pomoću FOTECHEM 2090/CLEAN-MiX: